
روانشناسی بالینی به عنوان یکی دیگر از مهمترین رویکردهای علم روانشناسی در حال حاضر به بررسی بسیاری از اختلالات و درمان آنها میپردازد و در حال حاضر این رویکرد روانشناسانه به عنوان یکی از رویکردهای مهم روانشناسی در جوامع و کشورهای مختلف پذیرفته شده است و روشهای آن توسط روانشناسان مختلفی در دنیا اجرا میشود.
کلینیک مشاوره افرا با دارا بودن روانشناسان بالینی در زمینه های مختلف آماده ارائه خدمات در این زمینه می باشد. برای رزرو وقت روانشناسی بالینی می توانید از طریق دکمه زیر اقدام فرمایید.
رویکرد بالینی روانشناسی مانند دیگر رویکردهای دیگر دارای وظایف و هدفهایی است. درمان و تشخیص اختلالات روانی و ذهنی و درمان آنها مهمترین و اصلیترین هدفی است که روانشناسی بالینی آن را دنبال میکند. روانشناسان بالینی برای به مقصد رساندن هدف خود از ابزارها و روشهای خاص و معین مخصوص استفاده میکنند که در ادامه این مقاله در وب سایت افرا مشاور به معرفی آنان خواهیم پرداخت.
همانطور که در ابتدا همان مقاله به آن پرداختیم، شناخت و درمان اختلالات روانی و ذهنی جزء اصلیترین اهداف روانشناسی بالینی محسوب میشود و این رویکرد از علم روانشناسی آن را دنبال میکند. روانشناسی بالینی برای درمان اختلالات روانی از روشهای مختلف و انعطافپذیری استفاده میکند که روشهای
از مهمترین آنها به حساب میآیند. روانشناسی بالینی علاوه بر اینکه سعی دارد بر افراد برای حل و رفع اختلالات روانی آنان کمک کند، به حفظ سلامت روانی جامعه نیز کمک میکند و تأثیرات آن میتواند باعث بهبود و رشد یک جامعه شود.
مراجعه به روانشناسان بالینی باعث میشود تا افراد بتوانند اختلالات و مشکلات روانی و ذهنی خود را بهتر از قبل شناخته و در جهت رفع آنان گام بردارند و در نتیجه کیفیت سطح زندگی آنان افزایش پیدا کند. اگرچه این نوع روانشناسی دارای مزایا دیگری نیز میباشد که در ادامه به ذکر آنها نیز خواهیم پرداخت.
نظریه شکلگیری روانشناسی بالینی برای اولین بار در تاریخ در سال ۱۹۴۰ میلادی شکل گرفت و پس از گذشت دو دهه، یعنی دهه ۱۹۶۰ به شکل گستردهای مورد تحقیق و پژوهش قرار گرفت. تحقیقات بسیار عمده در زمینه روان درمانی که آن نیز در سال ۱۹۶۰ انجام شد تأثیر مستقیم و زیادی بر شکل روانشناسی بالینی داشت و به رشد و توسعه این رویکرد از روانشناسی کمک بسیاری کرد.
به دلیل رشد زیاد روان درمانی و شناخت روشهای درمانی برای شناخت و درمان اختلالات روانی و ذهنی که افراد درگیر آن بودند، بالاخره در سال ۱۹۹۰ به صورت رسمی، روانشناسی بالینی به وجود آمد و دیری نگذشت که این شاخه از علم روانشناسی به عنوان یکی از مهمترین شاخههای روانشناسی تبدیل شد و محبوبیت بسیاری را به دست آورد.
ناگفته نماند روانشناسی بالینی همچون دیگر رویکردهای روانشناسی در حال رشد و توسعه میباشد و روانشناسان این رشته همچنان برای توسعه و شناخت راههای درمانی جدید در تلاش هستند و این رویکرد روز به روز پیشرفتهتر میشود.
اگرچه روانپزشکی و روانشناسی بالینی هر دو برای افزایش و حفظ سلامت روان تلاش میکنند اما لازم به ذکر است بدانید این دو رویکرد با یکدیگر تفاوتهایی دارند.
یکی از مهمترین تفاوتهای این دو رویکرد، روشهایی است که این دو رویکرد از آنها استفاده میکند. عموماً روانشناسان بالینی از تکنیکها و روشهای شناختی – رفتاری و همچنین گفتار درمانی بهره میبرند. روانشناسان بالینی با استفاده از این روشها سعی بر این دارند تا اختلالات و مشکلات روانی بیماران و مراجعین را درمان کنند و از روشهای دارویی نیز استفاده نمیکنند اما رویکرد اصلی برای رفع مشکلات روانی در روانپزشکی استفاده از داروها و دیگر روشهای پزشکی میباشد.
بهتر است دبانید که روانپزشکی یکی از شاخههای مهم پزشکی محسوب میشود! علاوه بر درمان دارویی، الکترو شوک یکی دیگر از روشهای درمانی است که روانپزشکان برای درمان اختلالات و بیماریهای روانی همچون افسردگی از آن استفاده میکنند.
همانطور که قطعاً متوجه شدید، مهمترین تفاوت روانشناسی بالینی و روانپزشکی، استفاده و عدم استفاده از دارو است.
اگرچه روانشناسی بالینی خود یکی از رویکردهای مهم روانشناسی محسوب میشود اما این نوع روانشناسی نیز دارای شاخههای مختلفی میباشد که یکی از مهمترین آنها، روانشناسی بالینی میباشد.
روانشناسی بالینی کودک از مهمترین رویکردهای روانشناسان بالینی محسوب میشود و درمان مشکلات روانی کودکان و شناخت آنها مهمترین هدف آن به حساب میآید. در این رویکرد مهمترین مشکلات کودکان همچون
و… مورد بررسی قرار میگیرد تا بتواند بهترین روش درمان را برای کودکان در نظر گرفت. به دلیل اینکه کودکان از قدرت خوب و قابل قبولی برای صبحت کردن و بیان مشکلات خود ندارند، مراحل روانشناسی بالینی کودکان بایستی با حساسیت بالایی انجام شود.
مهمترین تکنیکهای روانشناسی بالینی کودکان عبارتاند از
تمامی مراحل و تکنیکهای بالا تنها با هدف شناخت و درمان مشکلات روانی کودکان توسط روانشناسان بالینی انجام میشود. همچنین روانشناسان سعی بر این دارند که از طریق درمان مشکلات روانی کودکان، سطح زندگی آنان را بهبود ببخشند و باعث شوند که کودکان بتوانند مراحل رشد و توسعه را به بهترین نحو ممکن، طی کنند.
یکی دیگر از رویکردهای بسیار مهم روانشناسی بالینی، روانشناسی بالینی سالمند یا سالمندان است. این رویکرد روانشناسی تنها به مطالعه عوامل و روشهایی میپردازد که میتواند در افزایش سطح کیفی زندگی سالمندان و کاهش اختلالات میانسالی مؤثر باشند.
روانشناسان سالمندی بالینی، سعی میکنند با استفاده از تکنیکهای موجود، برای بهبود سلامت ذهنی، جسمی و عاطفی و اجتماعی افراد سالمند تلاش کنند و مشکلاتی که باعث میشود سالمندان دچار افسردگی یا اضطراب شوند را بشناسند و برای درمان آنان تلاش کنند. این رویکرد روانشناسی تنها مربوط به کهنسالان و میانسالان میباشد.